Азербайджан обяви в неделя създаването на контролно-пропускателен пункт на моста Хакари

...
Азербайджан обяви в неделя създаването на контролно-пропускателен пункт на моста Хакари
Коментари Харесай

Азербайджан сложи КПП край Нагорни Карабах

Азербайджан разгласи в неделя създаването на контролно-пропускателен пункт на моста Хакари в Лачинския коридор - единственият сухопътен метод към противоречивата зона на Нагорни Карабах. Това беше последвано от обвинявания в гранична пукотевица както от азерски, по този начин и от арменски бойци, заяви TVP World.

Азербайджан съобщи, че това е належащо заради потреблението на пътя от Армения за преместване на оръжия.

Азербайджан " предприе подобаващи ограничения за определяне на надзор в началната точка на пътя ", сподели външното министерство.

" Осигуряването на гранична сигурност, както и обезпечаването на безвредно придвижване по пътищата, е прерогатив на държавното управление на Азербайджан и основна причина за националната сигурност, държавния суверенитет и върховенството на закона. "

Азербайджански служители споделиха фотоси на моста в обществените медии, показващи едната страна, блокирана от транспортни средства и бойци.

Според министерството на защитата на Армения, боец на име Артьом Погосян е бил погубен, когато азерските сили са разкрили огън по арменска позиция покрай Сотк, арменско селце източно от езерото Севан. Правителството на Азербайджан отхвърли убийството на боеца.

Впоследствие Азербайджан заяви, че арменски бойци са разкрили огън по азерски елементи в региона на Лачин, което Армения оспори.

Според Армения демонстрантите са подкрепяни от държавното управление пропагандатори, които дейно блокират Карабах. Азербайджан отхвърля да е блокирал пътя, като твърди, че е позволено прекосяването на някои конвои и помощ.

Нагорни Карабах е интернационално приет като част от Азербайджан, само че неговите 120 000 поданици са предимно етнически арменци и той се отдели от Баку при започване на войната от 1990 година

" Замразеният спор "  избухна бурно през 2020 година в интензивни борби, които продължиха шест седмици, преди прекратяването на огъня с посредничеството на Русия да докара до загуба на надзор над Армения и етнически арменци над елементи от района и седем прилежащи области.

Напрежението избухна неотдавна, защото коридорът Лачин беше блокиран от подкрепяни от държавното управление азербайджански протестиращи от декември 2022 година

Говорейки в Народното събрание по-рано тази седмица, арменският министър председател Никол Пашинян сподели, че Армения признава териториалната целокупност на Азербайджан и е подготвена да подпише подобаващ кротичък контракт с Баку.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР